Selasa - 27 September 2011

10.45 pagi
Pulut Kuning Lebih Wangi dan Berkilat



Rendam beras pulut semalaman sehingga kembang. Kemudian, campurkan beberapa keping asam gelugur atau air kelapa supaya pulut kelihatan berkilat setelah masak. Untuk mengelakkan pulut cepat basi, perah santan dengan menggunakan air suam. Kemudian, panaskan santan bersana garam tetapi jangan sampai mendidih. Untuk mendapatkan pulut yg wangi, carik2kan daun pandan sebelum menanak atau mengukus beras pulut. Gaul santan bersama pulut ketika pulut masih panas agar tidak melekat.



1.45 tengah hari
Elak Biskut Mudah LemauSebelum menyimpan biskut ke dalam bekas atau balang,taburkan sedikit gula pasir ke dalam bekas atau balang yg ingin anda gunakan untuk menyimpan biskut. Seterusnya, lapik dengan kertas minyak atau tisu. Kemudian, barulah disusun biskut2 ke atasnya. Akhir sekali, tutup bekas balang dengan ketat.

0 comments:

Post a Comment