Selasa - 26 Julai 2011

10.45 pagi
Kelapa Parut Tak Mudah Basi
Kelapa yg telah diparut tidak boleh tahan lama kerana ia mudah basi. Untuk mengelakkan kelapa parut tersebut daripada basi, simpan kelapa parut tersebut di tempat beku dalam peti sejuk anda. Apabila hendak menggunakannya, keluarkan ia dan curah dengan air yg mendidih. Biarkan sejuk dan boleh dimasukkan ke dalam mesin pengisar untuk mendapatkan patinya. Dengan cara ini, pati santan akan lebih pekat.



1.45 tengah hari
Ikan Bakar Lebih Sedap

Perah limau nipis sebiji ke dalam bekas. Campurkan sedikit kunyit, garam dan gula secukup rasa. Kemudian, perapkan campuran tadi bersama ikan yg hendak dibakar selama 10 minit. Selepas itu, ikan tadi bolehlah dibakar dan dihidangkan. Anda dapat merasakan ikan itu masih segar dan belum hilang kemanisan isinya. Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment